Minden hír     Belföld     Élet-Stílus     Fókusz     Külföld     Napi cuki     SPORT24     Szórakozás    Egyetemi kápolnába teszik István király kézcsontját

A csontereklyét a sümegi közösségi fõiskola kápolnájában állítják ki egy színarany ereklyetartóban.
Kategória: Belföld
Beküldve: 2015-08-18 13:06:33
Cimkék: istván a király, szent istván, szent istván, augusztus 20.

Az augusztus 20-i körmeneten mutatják be Szent István király Dunaszerdahelyrõl érkezett kézcsont ereklyéjét Sümegen. A csontereklyét a John Henry Newman oktatási központ és a sümegi önkormányzat együttmûködésében létrejövõ közösségi fõiskola kápolnájában helyezik majd el - tájékoztatta közleményben az MTI-t a Veszprém megyei város polgármesteri hivatala.

A tájékoztatás szerint a színarany ereklyetartót - melyben Szent István jobbjának kis csontdarabkája van - 2009-ben adományozta Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek Robert Bezák nagyszombati érseknek. Az ereklyét a dunaszerdahelyi Szent György-templomban helyeztek el külön oltáron. Az ereklye végleges elhelyezésérõl azonban a közelmúltban született döntés: a mûködését hamarosan megkezdõ, a hittudós Jonh Henry Newman nevét viselõ felsõoktatási központ sümegi kampuszán levõ kápolnában állítják ki, ahol az érdeklõdõk szabadon látogathatják a relikviát - írta Kertész-Bakos Ferenc, a közösségi fõiskola szakmai vezetõje.

A közleményben Végh László, Sümeg fideszes polgármestere úgy fogalmazott: Sümeg a török hódoltság korában a veszprémi püspökség székhelye volt, a zalai és veszprémi katolikusoknak pedig mindmáig nagy találkozója a sümegi búcsú, emellett nagy múltra tekint vissza a Mária-kultusz is. Hozzátette: "mostantól a katolikus hívõk a szent király felbecsülhetetlen eszmei értékû ereklyéjét is Sümeghez köthetik".

A szent király ereklyéjét az augusztus 20-án 18 órakor kezdõdõ, Sümeg belvárosában rendezett körmeneten mutatják be.